top of page
Oznake
Arhiv
Nedavne objave

"Emma" v slikah

Kot vsi romani Jane Austen, je bila tudi Emma že mnogokrat upodobljena na filmskih trakovih. Začelo se je leta 1948, ko je se je na televiziji pojavila prva prezentacija, katere temelj je bil prav roman Emma, prva še danes prepoznavna serija pa je izšla leta 1972 z igralcema Dorano Godwin in Johnom Carsonom v glavni vlogi. Za tem sta sledili še dve znani seriji in pa film, v katerih so Emmo igrale Kate Beckinsale, Romola Garai in Gwyneth Paltrow.

Tekom let so bile posnete tudi marsikatere adaptacije romana, ki so vzele osrednjo zgodbo in jo ovile v modernejšo preobleko. Marsikdo ne ve, vendar je prav film Clueless eden izmed takšnih, ki zgodbo povzemajo po Janinem romanu.

Kate in Gwyneth sicer slovita za najboljši »Emmi«, vendar kaj pravite vi? Hitro pred ekran in pogledat čim več Emm, pa bomo na knjižnem klepetu podebatirali tudi o tem. =)

Če ne veste kje začeti, vam svetujem, da se lotite ene izmed slednjih: Emma (film, 1996), Emma (mini serija, 1996) in Emma (2009). Vsaka ima sicer svoj način interpretacije romana, vendar vas vse tri popeljejo v isti čudovit čas 18. stoletja z Emmo v glavni vlogi. =)

Manca

Viri in literatura:

- Jane Austen.org: Jane Austen Moves and Television Shows

No tags yet.
bottom of page