top of page
Oznake
Arhiv
Nedavne objave

Vroča čokolada

Verjetno ste v nadaljevanki že opazile, da so takrat živeči osebki prav dobro jedli in pili. Kultura hranjenja je bila na visokem nivoju in zelo razvita (govorim o premožnejših). V tistih časih so si poleg kave in čaja prav radi privoščili VROČO ČOKOLADO. Razlika med vročim kakavom in vročo čokolado je v tem, da je prvi pripravljen iz kakava v prahu, vroča čokolada pa se naredi iz čokoladnih paličic oziroma tablic. Mi ne bomo komplicirali. Predlagam, da uporabimo, uporabite tisto sestavino, ki jo imate doma.

Zmes za vročo čokolado so dobili iz kakavovih zrn, ki so jih zmešali z začimbami in drugimi sestavinami ter prepražili na vroči kamniti plošči, vse skupaj pa so potem še zmleli. Zelo radi so pili vročo čokolado z dodatkom čilija, popra, janeža, cimeta...

MLINČEK ZA KAKAV.jpg
noritake-chocolate-set.jpg

Spodnji recept sem malo prilagodila današnjim razmeram in dostopnosti sestavin. Zapomnite si, da je kuhanje užitek, sprostitev in improvizacija. Zato se prepustite svoji domišljiji in ustvarjalnosti in pripravite čisto svojo vročo čokolado.

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

- zmleta kakavova zrna ali kakav v prahu,

- čili ali poper,

- mlete mandlje ali lešnike,

- vanilijo v stroku,

- mleti cimet (cimetova palčka je lahko za mešanje napitka),

- mleti janež (celi lahko služi tudi kot okras),

- sladkor

Namenoma nisem pisala količin, ker bo vsaka delala in dodajala po svojem okusu. Saj veste - improvizacija, svoboda. Ko vse sestavine zmešate, jih prelijete z vročim mlekom (kravjim, riževim, ovsenim...).

Pripravite si vročo čokolado, jo nalijte v najljubšo skodelico in prvih nekaj požirkov srknite miže ter poskušajte razbrati, kaj vam pripovedujejo brbončice. Občutke zapišite, ali si jih vsaj zapomnite. Nato pa le pogumno pred ekran in jo do konca spijte ob gledanju nadaljevanke.

banquet.jpg
raimundo-madrazo-hot-chocolate2.jpg
spain-chocolat.jpg

Pa veliko čokoladnih užitkov vam želim do prihodnjič,

Martina

No tags yet.
bottom of page