top of page
Oznake
Arhiv
Nedavne objave

Ekonomija 18. stoletja

»It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.«

Jane Austen

1.jpg

Eden izmed težjih snovi Austinovih knjig so ekonomske značilnosti tistega časa. V njenih romanih se vse vrti okoli premoženja. Vendar kaj njene številke pomenijo v današnjem času in od kje prihajajo? Vsakdo, ki prebira njene romane si vsaj enkrat zastavi takšno vprašanje.

Začnimo s standardi v obdobju Prevzetnosti in pristranosti. V 18. stoletju je bila hierarhija v Angliji izjemno stroga. Bogastvo je bilo redkokdaj dejansko prisluženo z delom, večina bogatih je denar podedovala skozi generacije družinskega rodu. Lahko bi se reklo, da so (po večini) bogati ljudje umrli bogati, revni so umrli revni. Moški, kot sta g. Darcy in g. Bingley, prihajata iz aristokratskih družin kar pomeni, da sta bogastvo podedovala od svojih očetov. Prihodek je ponavadi prišel od kmetijskih dobičkov ali drugih nepremičnin in investicij. Glede na Austinove zapiske, naj bi letni prihodek g. Benneta znašal 2.000 funtov. Vendar ti zneski so v knjigah pogosto izraženi v procentih. Procenti se nanašajo na prihodke, ki so jih veleposestniki prislužili z investiranjem denarja v varne državne obveznice. Vzemimo primer Elizabeth in g. Collinsa. Gospod Collins predvidi nižji znesek, ko pokroviteljsko omeni Lizzy, da ji ne bo očital, ker bo prinesla le »tisoč funtov v štirih procentih« v njun zakon. Z drugimi besedami to pomeni, da bo imela Elizabeth le 40 do 50 funtov letnega prihodka od katerega bo primorana živeti po očetovi smrti.

Sedaj, ko smo razložili od kje premoženje sploh prihaja, pa namenimo še nekaj besed samim vsotam. Če želimo razumeti, kako bogata sta g. Bingley in g. Darcy zares bila in kako revni bi bili Lizzy in Jane, če bi njun oče umrl, moramo takratne vsote pretvoriti v nam bolj razumljive. Kritik Edward Copeland je preračunal, koliko bi okvirno znašal takratni 1 funt, za današnje razmere, in prišel do zaključka, da je ta enak približno 80 dolarjem, kar pomeni 70 evrov. Vendar pa je teorij o dejanski vrednosti takratnega funta več. Spodaj je razpredelnica, ki nakazuje premoženja likov, okvirno pretvorjena v današnje evre.

2.jpg

Pa postavimo te zneske še v perspektivo. Povprečni letni znesek angleškega delavca ali kmeta leta 1800 je bil okoli 15-20 funtov (638-850 €). Za udobno življenje, je angleški gospod, kakršen je bil tudi g. Bennet, potreboval 300 funtov (12.758 €) na leto na osebo, kar pomeni 15-krat večjo vsoto, kot fizični delavec, ki preživlja svojo družino. Tako lahko vidimo iz tabele, da dokler je bil g. Bennet živ, je bila njegova družina preskrbljena. A situacija bi se drastično spremenila po njegovi smrti, ko bi ga. Bennet morala živeti od 4% obresti svojega 5.000 £ (224.668 €) vrednega zakonskega deleža – to je 200 £ (9.003 €) letno. Ni čudno, da jo je zmrazilo vsakič, ko je pomislila na svojih 5 neoženjenih hčera, saj bi šel celoten letni dobiček in hiša g. Benneta tako g. Collinsu. Po smrti ga. Bennet pa bi Lizzy prejela le eno petino materinega zakonskega deleža kar pomeni, da bi v svoj zakon prinesla le 40 £ (450 €) letno.

Danes je težko točno določiti kupno moč omenjenih zneskov. Faktorji, ki vplivajo na kupno moč, so vojna, inflacija, stroški proizvodov, bivališče in geografska lega bivališča. V katerikoli od teh primerov, bi bilo premoženje g. Bingleya in g. Darcya še vedno odobravano kot nadvse dobro. Še več, letni dohodek (10.000 £) g. Darcya predstavlja le 4% obresti njegovega celotnega premoženja. In g. Bingley je, kljub temu da prejme le 4.000 £ letno, podedoval vsoto, ki je danes enaka skoraj 4,5 milijonom evrov, od svojega trgovskega očeta.

Vendar pa moramo pri teh vsotah paziti, saj je bilo takrat gospodarsko stanje precej drugačno od današjega. Lastnina, na primer, je bila precej dražja, medtem ko je bilo fizično delo ponavadi cenejše. Poleg tega, so bili povprečni dohodki v tistem času precej nižji, kot danes. Torej so prihodki g. Bingleya takrat veliko bolj odstopali od prevladujoče norme, kot danes odstopa njihov ekvivalent.

Upam, da je bil članek poučen in je odgovoril na vsa vaša vprašanja glede financ 18. stoletja, v nasprotnem primeru pa vas vabim, da mi vprašanja zastavite v živo.:)

Manca

Viri in literatura:

- Jane Austen's World: Pride and Prejudice Economics: Or Why a Single Man with a Fortune of £4,000 Per Year is a Desirable Husband

- cliffsnotes.com: Money in Pride and Prejudice

- gradesaver.com: Where do the rich men like Darcy and Bingley get their money from?

- The National Archives: Currency converter

- x-rates.com: Currency Ccalculator

No tags yet.
bottom of page